Четвер, 28.03.2024, 12:20

Українська молодь-Христові м.Н.Розділ

Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всего відповідей: 133
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Міні-чат

Головна » 2009 » Грудень » 6 » УМХ-15 років віри і добра
01:41
УМХ-15 років віри і добра
       Виступи двох колективів, які вітали ювілярів – вокального ансамблю молодіжного руху «Життя», який функціонує в молодіжному центрі «Лілея», і музичного колективу семінаристів Дрогобицької семінарії «Кво вадіс” – задовольнили смаки всіх присутніх у залі МКПЦ «Молодість». Пісні – високодуховні по змісту і сучасні, «драйвові» по звучанню – знайшли своїх прихильників серед усіх верств. Молодь звертається до Бога, молодь спілкується з Богом – і це прекрасно, лише у своєму, щирому, відвертому, активному молодіжному стилі – і це також чудово.

      Звично вимовлена ввечері (хоча ще добре, коли у людини є така необхідність – щоденної молитви) молитва «Отче наш» не завжди примушує нас задуматися над її сутністю. З такої імпровізованої розмови Бога-Отця і дівчини, яка під вечір звично промовляє «Отче наш», розпочався вечір з нагоди 15-річчя міської організації «Українська Молодь – Христові». Ця розмова наштовхнула на думку – а як ми спілкуємося з Ісусом? В УМХ таке спілкування – на першому місці. Недарма їх гасло «Тут знайдеш себе, тут знайдеш Христа, тут знайдеш себе у Христі».
     30 листопада далекого 1994 року священики зібрали юних дівчат і хлопців з метою заснування молодіжної громадської християнської організації. Відтоді спільні нічні чування, літургії, молитви, прощі до святих місць стали основою діяльності УМХ. Щоправда, не завжди все легко йшло, були і вимушені перерви, проте прагнення діяти таки перемогло. І завжди впевнено вели духівники – о. Зіновій Хоркавий, о. Степан Попко і нинішній – о. Андрій Колібек. 15-річчя УМХ співпало ще з однією датою, нагадала начальник відділу з питань гуманітарної політики О. Єсауленко, - з п’ятиріччям міцної і плідної співпраці УМХ та органів місцевого самоврядування. Міський голова В. Туз вручив грамоти міськради отцям З. Хоркавому, М. Міджаку, В. Підгайному, які і започаткували молодіжну християнську організацію, зачитав вітальну грамоту обласного управління в справах сім’ї та молоді ЛОДА В. Василишину і вручив голові УМХ подарунок від міської ради.
       «Українська молодь – Христові» - це мандрівка серця, як з любов’ю і назвала документальний фільм про УМХ його режисер, секретар організації Галина Заяць. Були тут і кадри десятирічної давності, нехай і не дуже якісні технічно, проте такі теплі – про перші таборування УМХ, усміхнені обличчя перших «уемхістів», тих, хто хоч і вийшов з організації, але назавжди залишився її другом, прихильником, тих, хто і понині поєднує свою долю з УМХ. З перших років становлення міської християнської організації до неї прикипіли душею В.Петлюк, О.Цюрпіта, В.Козяр, Л.Раделіцька, В.Нащочин, І. Жолубак, В.Жолубак, Г.Дубик, І.Оркуш. Міська УМХ свого роду окреслила подальший життєвий шлях багатьом своїм членам, які вивчилися і присвятили себе служінню Богу – священиками стали В.Вінтонів, В.Мельник, О.Демко, Б.Манишин ( до речі, ще напередодні листопада 1994 р. він збирав у квартирі молодь на спільне вивчення слова Божого), П.Верхоляк, С.Кузишин, П.Худ, І.Барбуляк та інші.
        Для мене особисто «Українська Молодь – Христові» насамперед асоціюється з Василем Василишиним – багаторічним і, напевно, незмінним головою УМХ, до речі, постійним дописувачем до міського часопису. Завжди молодий, оскільки постійно у молодіжному середовищі, завжди ввічливий, усміхнений, завжди випромінює спокій, добро і впевненість, завжди вище над суєтністю життя – він справжній друг, цінний порадник, ініціатор усіх проектів, як і виконавець, з активною громадською позицією – був і членом виконкому Новороздільської міськради, сучасний вчитель – з учнями ЗШ №5, де працює практичним психологом, завжди на рівних. 14-річним хлопчиною прийшов Василь до УМХ, у 17 років – очолив організацію, навіть під час навчання в університеті кардинала С. Вишинського у Варшаві уміло поєднував науку з обов’язками в організації - і залишився в УМХ назавжди.
       Літні таборування, прощі, популярна «Хресна дорога» вулицями міста, вертепні дійства – це лише поверховий перелік діянь УМХ, які демонструвалися і у фільмі.
Та найбільшим проектом УМХ є створення «Центру організації дозвілля для осіб з особливими потребами «Тавор», де займаються з дітьми розумово неповносправними. На ювілейному вечорі друзі з «Тавору» під акомпанемент В. Василишина виконали пісню, а волонтер і багаторічна «уемхістка» Олена Корікова приурочила цій даті власну поезію.
       Ведучі Марія Чайківська і брат Андрій Ремез запрошували до слова духовних наставників – о. Андрія Колібека, о. Миколу Міджака, до виступу – друзів. Голова МО УНП А. Шалаєв, привітавши ювілярів, передав подарунок від депутата обласної ради (фракція УНП) Лариси Федорів – на наступний рік вона оплатить оренду приміщення, де займається «Тавор» і де функціонує УМХ – на вул. Довженка, 6 (до речі, уже два роки поспіль депутат таким чином підтримує молодіжну християнську організацію).
       Тим більш жахливою на фоні такої добродійності виглядала кримінальна подія: напередодні святкування злочинці пограбували приміщення «Тавору», забравши всю більш-менш справну техніку і навіть гітару, з якої «уемхісти» завжди подорожують. Добровільні пожертви пограбованим давали і глядачі, зібравши 522 грн.
        Віра і добро, з якою «уемхісти» простують по життю, здолає всі перешкоди. Що МО УМХ і довела своєю 15-річною діяльністю.
  Віра ВЛАСЮК, газета "Вісник Розділля" (№45, 2009)

Фото зі свята можна переглянути тут
Переглядів: 782 | Додав: ymx-nr | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: